Klip Çekimi , Klip Çekimi Fiyatları

Müziğinizi Çok Daha Etkili Hale Getirin!


Klip nedir? Sorusuna verilebilecek en basit yanıt şu şekildedir. Reklamsal ya da sanatsal amaçla çekilen, görüntüyle sesin bütünleştirilmesiyle oluşturulmuş kısa filmdir. Albüm çıkaran tüm sanatçılar şarkılarını ve isimlerini kitleye duyurabilmek için klip çekimi gerçekleştirirler. Bu sayede gün içerisinde belli periyotlarda tüketiciyle karşılaşmış olurlar.Çekimlerde dikkat edilmesi gereken iki önemli faktör vardır.
Biri klip senaryosunun müzikle uyum içinde olmasıdır. Diğeri de hayal edilen senaryonun klip çekim teknikleri ile süslenmesidir. Daha sonraki detaylarda ise oyuncuların performansı, saç-makyaj tasarımında etkileyicilik, mekânın cazibesi ve montajın başarısı gelir. Tüm aşamalar tamamlandığında da ortaya kaliteli bir film çıkar.


Şarkıyla Hikayenin Buluşması


Klip senaryosu yazılmadan önce senaristin şarkıyı birkaç kez dinlemesi, sözlerinde anlatılan duyguyu hissetmesi ve hayalinde canlandırması gerekir. Hatta söz yazarıyla ve şarkıcıyla bir araya gelmesi tavsiye edilir. Onların anlatacağı hikaye senarist içinde iyi bir çıkış noktası oluşturabilir.
Senaryo yazmaya başlamadan önce;
  • Şarkı dinlenmeli ve verilmek istenen duygu hissedilmelidir.
  • Kaç kişinin rol alacağı belirlenmeli ve ana karakterler çıkarılmalıdır.
  • Stüdyoda mı yoksa dış mekanda mı geçeceğine karar verilmelidir.
  • Hikâyesi ve çekim detayları bütçe doğrultusunda belirlenmelidir.
Yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte video kliplerde çeşitli değişikler yaşamıştır. Hak ettiği şöhretine 80’li yıllarda kavuşsa da Türkiye’de 90’lı yıllar bir milat olmuştur. Sadece klip yayını yapan kanalların açılması da bu konuya gösterilen ilginin artmasını sağlamıştır.
Türk müziğinde önemli bir dönem sayılan 90’lı yıllarda klip çekimine ayrı bir önem verilmiştir. Şarkıyla bütünleşen senaryolar adeta bir kısa film gibi hazırlanmaktaydı. 2000’li yıllara geçildiğinde ise dış mekanlardan vazgeçilmiş ve stüdyo çekimlerine ağırlık verilmiştir. Stüdyoda çekilen projelerde kostüm, saç, makyaj gibi öğeler özenle hazırlanmaya başlamıştır.
Günümüzdeki hazırlanan projeleri incelediğimizde ise benzer tutumların devam ettiğini görebiliyoruz. Pek çok klip stüdyoda çekilirken, kimi zaman konser alanları da iyi bir platform oluşturmaktadır. Çekimler montaj sırasında efektlerle süslenir ve bambaşka bir boyuta ulaşır.


İyi Bir Klip Hazırlamanın Püf Noktaları!


  • Çekimler esnasında tüm grup üyeleri hazır bulunmalıdır.
  • Temel fotoğrafçılık ve film çekim tekniklerine hâkim olunmalıdır.
  • Oyuncular rollerine hazırlanmalıdır.
  • Oyuncu seçimi yapılırken rol yeteneği ve geçmişi göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Stüdyoda mı yoksa dış mekânda mı çekim yapılacağına karar verilmeli ve gerekli mekan şartları hazırlanmalıdır.
  • İhtiyaç duyulan ekipmanlar ve ürünler yapım ekibi tarafından önceden bir araya getirilmelidir.
  • Saç ve makyaj görsellik için önemli bir unsurdur, senaryoya göre etkili bir şekilde yapılmalıdır.


Klip Çekimi Fiyatları


Klip çekimi fiyatları, hayal ettiğiniz filmin özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Çekimlerin hangi mekanda çekileceği, kaç kişinin rol alacağı, teknik ekipman seçimi bütçeyi direk olarak etkileyen durumların başında gelmektedir.
Senaryo yazılmadan önce senarist bütçeyi önceden öğrenmeli ve detayları ona göre belirlemelidir. Sanatçının ve prodüksiyon şirketinin isteğine bağlı olarak klip Türkiye’nin herhangi bir şehrinde çekileceği gibi New York’ta ya da Amsterdam’da gerçekleşebilir. Ayrıca projede iki ünlü isim bir araya gelerek daha güçlü bir etki oluşturabilir. Tüm bu kararlar ayrılan bütçe ile doğru orantılıdır.